Siyah Bal Neden Olur? Balın Siyah Olmasının Sebebi Nedir?

2
920
Siyah Bal Neden Olur? Balın Siyah Olmasının Sebebi Nedir?
Siyah Bal Neden Olur? Balın Siyah Olmasının Sebebi Nedir?

Güzel ülkemizde pek çok bal üretim bölgesi bulunmakta ve her arıcı tarafından bu bölgelerde üretilen ballar çeşit çeşit renklerde olmaktadır.

Beyaz bal, sarı bal, kırmızı bal, siyah bal gibi çeşitli renklerde ballar üretilebilmektedir.

Şimdi size dilimin döndüğünce kendi ürettiğimiz siyah ballar hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Keşan bölgesinin Saroz körfezi kısmında Eylül ve Ekim aylarında üretimi yapılan çam balının siyah renkli olduğunu tespit ettim. Çam balı çiçek balı değil, salgı balıdır. Muğla ve İzmir Kemalpaşa bölgesinde üretimi yapılan çam balı sarı renkli olmakta, yer yer kırmızıya çalan sarı renginde de olabilmektedir. Lakin sonbahar aylarında çam ağaçları nektar vermeden evvel kovanlarda bir miktar çiçek balı bulunmaktadır. Çamt balı nektar akışından sonra bu çiçek balları ile çam balı birbirine karışmakta ve çeşitli renklerde bal üretimi de yapılabilmektedir. Genel olarak arıcılarımız o mevsimde püren, hayıt gibi nektar veren bitkiler ile çam balını karışık olarak üretmekte, ancak ikinci ve üçüncü sağımı yapmaya arıları el verirse saf çam balını üretebilmekte, bu bal da sarı renkli olmaktadır.

Saroz körfezinde üretimi yapılan çam balının ise siyah renkli olduğunu tespit ettim.

Ayrıca meşe balı da siyah renkli bir baldır. Meşe balı çiçek balı değil, basıra balıdır. Basıra balı ne demektir? Kısaca anlatayım. Gece ile gündüz arasında ısı farkının yüksek olduğu bazı günlerde bazı ağaçların yaprakları günün bazı saatlerinde bal salgılar. Bunu gören bal arıları ise adeta çıldırırlar ve bu bitkilere doğru yoğun bir şekilde uçarlar ve bulabildikleri tüm nektarları kovanlarına taşırlar. Arılıkta büyük bir curcuna olur ve bu olay 2-3 saat içinde biter. Bu olayın bir kaç gün devam edebilmesi durumunda ise kovanlar kısa süre içerisinde bal ile dolar.

Genel olarak kırmızı balların şifasının yüksek olduğuna dair bir inanç olsa da meşe balının da çok sayıda derde deva olduğuna inanılmakta ve yüksek fiyatlara alıcı bulabilmektedir.

Marmara bal olarak ön sipariş almamız durumunda uygun fiyata bu balı tüketicilere sunabiliriz.

Meşe balını Kırklareli -Tekirdağ illerinin karadenize bakan kıyılarında bulunan yıldız dağlarında yaz sonu-sonbahar aylarında üretebilmekteyiz.

2 YORUMLAR

    • Manuka balı Yeni Zelanda taraflarında üretilen ve dünya çapında tanınan bir baldır. İnşallah bir gün bizim ballarımız da dünya çapında tanınacak. Emin olun ki, bizim ballar Manuka balından çok farklı değil. İçerdiği prolin, diastaz değeri, elektriksel iletkenlik, özellikle kestane balında çok balı rahat rahat döver.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here