Şeker Hastaları Bal Yiyebilir mi? Hakiki Bal & Diyabet

0
558
Bal ve Diyabet
Şekeri Hastaları Bal Yiyebilir mi?

Şeker hastaları bal yiyebilir mi?

Güzel bir soru.

Arıcılar dünyanın en kıymetli besini olan balı insanlara hem güzel bir besin olması için, hem de bazı rahatsızlıklara şifa olması için üretirler ve insanlarımız da bu nedenle balı alırlar ve tüketirler.

Peki şeker hastaları ne olacak? Onlar bal tüketemeyecekler mi?

Bazı hekimler gerçek bal bulabilmeleri durumunda bir miktar bal tüketebilecekleri konusunda hastalarına bilgi veriyorlar.

Bizler yani Arıcılar her ne kadar ürettiğimiz bala güvensek de, gönül rahatlığı ile alın, yiyin, bir şeycikler olmaz diyemiyoruz, dememeliyiz. Bizler gerçek, güvenilir saf balı üretiriz, isteyenlere de veririz. Şeker rahatsızlığı olan müşterilerimiz bunlardan azar azar tüketirlerse ve de şekerlerinin yükselmediğini görürlerse tüketmeye istekleri doğrultusunda devam edebilirler. Etmeyebilirler de tabi ki.

Yalnız şunu söylemeden geçemeyeceğim. Kestane balı diye bir şey var. Kestane balı biraz acıdır. Çünkü içerisindeki şeker oranı çiçek ve çam ballarına göre % 60-70 oranında daha az çıkmaktadır. Kestane çiçeğinin endemik bir bitki olması, balının özellikle apiterapi de kullanılması nedeniyle şeker rahatsızlığı olan kişilere çiçek ballarına oranla daha bir tavsiye edilebilir bir baldır Kestane balı.

Şekeri Hastaları Bal Yiyebilir mi?
Şekeri Hastaları Bal Yiyebilir mi?

Bizler Kocaeli ilinin Gölcük bölgesinde bulunan Samanlı dağları eteklerinde ve zirveye yakın bölümlerinde bulunan geniş Kestane ormanlarına arılarımızı götürüyor ve yapılan analiz sonucunda % 98 saflığında kestane balı üretebilmekteyiz. İşte bu bal muhtemelen vücudunuzdaki şeker oranını fazla bir yükseltmeyecektir diye düşünüyoruz. Ama aksi bir durum olursa ya da öngörülürse bal tüketmeye devam etmek hiç de akıllıca olmayacaktır. Böyle bir durumda bal tüketilmesini ne hekimler tavsiye eder, ne de aklı başında olan kişiler.

Uzun lafın kısası, şeker rahatsızlığı olan kişiler belki biraz pahalı olacak ama tüketeceklerse kestane balı tüketsinler. Diğer çiçek ballarımız  ve çam ballarımız da saf baldır. İçeriğinde bir damla dahi şeker, glikoz vb. bulunmaz ama bal arıları tarafından doğadan gelen bir miktar doğal şeker, glikoz gibi unsurlar belki sağlığınıza olumsuz etki yapabilir. İşte bu nedenle fazla da tüketip sağlığınızı riske atmayın.

Bal ve Diyabet
Şekeri Hastaları Bal Yiyebilir mi?

Bu konuda yaşadığı bir tecrübe şöyledir. Adnan Yavuz’un balını ilk gün bir çay kaşığı tükettim ve bir müddet sonra şekerimi ölçtüm, oynamadı. İkinci gün iki çay kaşığı tükettim ve bir süre sonra gene ölçtüm, gene oynamadı. Üçüncü gün üç çay kaşığı tükettim. Gene şekerim oynamadı. Demek ki benim arkadaşım da balı gibi saf arkadaşmış. Bir dostumdan böyle bir iltifat duydum. Bana yetti.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here