Petek Balda Uygulanan Hileler Nelerdir & Nasıl Dikkatli Olmalıyız?

1
291
Petek Balda Uygulanan Hileler Nelerdir & Nasıl Dikkatli Olmalıyız?

Petekli balı neden tercih ederiz?

Çünkü çoğumuzun ilk yediği bal petekli bir baldı. Özellikle orta yaşa yaklaşmış ya da orta yaşın üzerinde olan tüketicilerin çocukluğunda yedikleri ilk bal petekli bir baldı.

Bu nedenle damağımızda hala o ilk yediğimiz balın tadı ve kokusunu arar dururuz ama bulmak ne mümkün…

İnsan nüfusunun 80 milyonu aştığı ve arıcılık sahalarının da neredeyse o ölçüde daraldığı günümüzde kaliteli bala ulaşmak çok zor. Biz arıcılar için ise petekli bala ulaşmak daha zor.

Petek Balda Uygulanan Hileler Nelerdir & Nasıl Dikkatli Olmalıyız?
Petek Balda Uygulanan Hileler Nelerdir & Nasıl Dikkatli Olmalıyız?

Bunun nedenini sıralayacak olursak;

Petekli balı balarılarına takviye besin yani şeker vermeden yaptırmak çok zorduk. Çünkü, ille de bazı petek gözleri boş kalacaktır. Peteğin rengi çoğu zaman istediğiniz şekilde olmayacaktır.

Arıya petekli bal yaptıracak iseniz temiz, işlenmemiş boş bir petek verecek ve arının öncelikle bu peteği kabartmasını bekleyeceksiniz.Doğadaki nektar bittiği anda arılar petek örmeyi bırakacak, belki de bırakın petek örmelerini, açlık bile çekeceklerdir. Yani çoğu zaman o sezon bal dahi alamayacaksınız.

Oysa ki arının başında haftalardır bekliyor, başta nakliye ve işletme giderleri olmak üzere tonla masraf yapıyorsunuzdur ve giderek yaklaşan sonbahar ailenizin giderlerini düşündükçe ve de bal olmadığını da gördükçe gece uykuları da size haram olmaya başlıyor. Oysa ne güzel hayalleriniz vardı. Petekli ballar yaptıracak, onları satacak ve yıllık masraflarınızı çıkaracaktınız ama şimdi iflasın eşiğindesinizdir. Bir de personel çalıştırıyorsanız onun da giderleri ve maaşı eklendikçe eyvah ki ne eyvah… Yandınız. Bunun çözümünü maalesef en olmadık şekilde bulmuş meslektaşlarımız.

Turbo şurupluk… Ülkemizde özellikle bir bölge var ki, TSK’ile hiç ilgisi olmayan bu şehrimiz haklı bir üne sahiptir. Turbo şurupluğu icat eden ve akşamları 5 litre kadar şeker şurubunu kuvvetli kovanlara veriyorlar, arıya güzel güzel petek ördürüyorlar ve neredeyse hiç boş gözü kalmayan bu güzelim petekleri şekerli bal olarak tüccara satıyorlar. Tüccar bu şeker verilerek yaptırılmış petekleri alıyor ve toptancıya götürüyor. Toptancı ise anlaşmalı olduğu marketlere dağıtımını yapıyor. Market sahibi ya da çalışanı ise bala öyle bir sahipleniyor ki, bu falanca yerin balı, filanca yerin saf balı vb. Ben bile inanıyorum desem yeridir. Laboratuvar analizlerinde bile içinde bir miktar doğadan gelen bal ve polen içerdiği için tespiti o kadar zor ki, ve de bir o kadar pahalı ki bunu size burada yazı ile anlatmam çok zor.

Petekli balın sıvı kısmı midede kısa sürede hazmediliyor. Şekerden yapılmış ise ne ala… Baklavayı bile şekerden yapıldığı halde dünya para vererek almıyor muyuz? Petek balı da o hesap yapabilirsiniz. Nefsinizi köreltip işinize bakabilirsiniz.

Petek Balda Uygulanan Hileler Nelerdir & Nasıl Dikkatli Olmalıyız?
Petek Balda Uygulanan Hileler Nelerdir & Nasıl Dikkatli Olmalıyız?

Pekiiiii, petek kısmı ne oluyor? Hazmı kolay mıdır?

Petek eritildiği zaman 60 derece ısıda eriyebiliyor. Bu ısının altında erimesi ya da midede öğütülmesi söz konusu değil. İnsan vücudu da ortalama 36,5 derece ısının üzerine çıkmadığına göre, ne oluyor bu petek balın petek kısmı? Maalesef yok olup gidiyor.

Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim, bal mumu yemenin bilim insanları tarafından henüz bir faydası tespit edilemedi. Sadece bunun için bile petek bal tüketimi faydasızdır.

Bir de asıl söylemem gerekeni ifade edeyim. Petek üreticileri maliyetlerini düşürmek için maalesef bir petrol olan parafini balmumuna karıştırarak arıcıya satarlar bazen. Arıcı da eğer ucuz malzemeye kaçan biri ise ki özellikle ilkbaharda arıcının masrafları katlanarak artar ve de dolarla her geçen gün artan balmumu fiyatları maalesef biraz ucuza kaçma gereksinimini ortaya çıkarabilir ve bu durumda aslında en günahsızı ürününü değerine satamayan, aslında pek çok zaman da üretimi istediği kadar bir türlü elde edemeyen Arıcıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri özellikle Şubat, Mart ve Nisan aylarında petek imalatçılarını sıkı denetime tabi tutmalı ve parafinli petek satışının önüne geçmelidirler. Bu durum aslında her şeyden önemlidir.

Marmara bal olarak biz parafinli petek kullanmamaktayız. Balmumunun basınçlı kazanda ısıtılarak mikroplardan arındırılmasını, ardından dökülmesini sağlamaktayız. Genel olarak sektörünün en iyisi olan üreticilerle çalışmaktayız. Petek bal satışımız çok sınırlı seviyede olduğundan dolayı kararmış petek kullanmamakta, 3-4 yılda bir peteklerimizi yenilemekte, eritilmiş peteklerimizle yeni petekleri takas etmek suretiyle az bir bedel ödeyerek peteklerimizi yenilemekteyiz.

Yani uzun sözün kısası, marketlerde satılan petekli balı gerçek saf bal niyetine alırsanız aldanırsınız. Bu ürünü sondan başa doğru takip ederseniz yani marketlerde kilogramı 25-30 TL’den satılan petekli ballara bir şekilde ulaşma imkanınız olur ise bu ürünlerin ne şekilde üretildiğini görür ve muhtemelen üzülürsünüz.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here