Kestane Balının Faydaları Nelerdir? Ne Zaman, Ne Kadar, Nasıl Yenmeli?

2
529
Kestane Balının Faydaları
Kestane Balının Faydaları

Kestane Balının Faydaları

Kestane balı sindirim sisteminin faaliyetlerini iyi bir şekilde yapabilmesine faydalıdır. Kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Aynı zamanda sabah ve akşam kestane balı düzenli tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı olur.

Özellikle gençlerin çok yakındığı sicilce sorununa kestane balı bir çözüm olabilir. Antibakteriyel özelliği ile tanınan kestane balının sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Eğer yüze maske olarak uygulanmak istenirse, yulaf unu ile yapılabilecek bir kestane balı karışımı işimizi görecektir. Bu yulaf ve kestane balı karışımını yüze masaj yaparak uygularsanız ayrıca cildin pul pul dökülmesinin de önüne geçer.

Kestane Balı Ne Zaman Yenmeli?
Kestane Balı Ne Zaman Yenmeli?

Kestane balı, antioksidan deposudur. Zamanla yüzümüzde oluşan kırışıklıkların oluşumunu geciktirir. Anti-aging özelliği ile düzenli tüketimlerde cildi daha genç tuttuğu görülmüştür.

Kestane balı bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece kolay kolay grip ve soğuk algınlığına yakalanmazsınız.

Başta B ve C vitamini olmak üzere vitaminler bakımından da zengin olan kestane balı ayrıca birçok demir ve minarel de içerir. Kasları ve kemikleri güçlendirir, kan dolaşımını arttırır. Karaciğer ve mide hastalıklarının tedavisinde de kullanılır. Açık yaralara sürüldüğünde direkt olarak nüfuz eder ve antibakteriyel özelliği ile bölgeyi korur eğer varsa iltihapların azalmasını sağlar.

Kestane balı göz hastalıklarında da etkilidir. Gözlerin daha iyi görmesine yardımcı olur. Aynı zamanda katarakt gibi göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Vücudumuzda oluşan yorgunluktan kurtulmak için kestane balını düzenli olarak tüketebiliriz. Böylece halsizlikten kurtularak kendimizi daha dinç hissedebiliriz.

Kestane Balı Ne Zaman Yenmeli?

Kestane balı her zaman ve her yerde yenilebilecek, muhteşem bir baldır. Hiç bir bal onunla boy ölçüşemez. Koyu kırmızı, siyahımsı rengi ile, muhteşem aroması ve rayihası ile müthiş bir baldır kestane balı.

Peki bu balı ne zaman yiyeceğiz? Nasıl yenir bu bal? Etkisi, yan etkisi nedir? Üreticisi olarak konuya kısaca değinelim.

Kestane balının bilinen hiç bir yan etkisi yoktur. Lakin, bu bal sade ve saf bir kestane balı olur ise bu durum böyledir. Başka ballarla, özellikle deli bal olarak da bilinen orman gülü balı ile karışık olarak üretilip satışa sunulursa, bu baldan bir kaşıktan fazla yenmez diye size ikazda bulunurlar. Ama bu balın saf kestane balı olduğunu da iddia ederler her ne hikmetse…

Kestane Balı Ne Zaman Yenmeli?
Kestane Balı Ne Zaman Yenmeli?

Saf kestane balı ise kaşık kaşık tüketilse bile abartılmadığı sürece hiç bir yan etkisi olmaz. Sabah ve akşam bir çorba kaşığı kestane balı yarım bardak oda sıcaklığında dinlendirilmiş su ile şerbet yapılıp içilebilir. Kaşık kaşık tüketilebilir. Düzenli kullanılması durumunda bağışıklık sistemini güçlendirir. Sizleri hastalıklara karşı daha dayanıklı, kuvvetli hale getirir. Siz hata yapmazsanız yani terli terli soğukta beklemez, ya da duş alıp kışın sokağa fırlamazsanız neredeyse nezle, grip gibi rahatsızlıklarla hiç karşılaşmazsınız. Bu gibi rahatsızlıklara karşı bünyeniz zayıf ise bu rahatsızlıklara karşılaşsanız dahi, çok kısa sürede ve ayakta atlatabilirsiniz. Kestane balına bu nedenle doğal antibiyotik de derler.

Kestane Balı Ne Kadar Yenmeli?

Kestane balı saf kestane balı ise biraz fazla da yense olumsuz bir etkisi olmaz. Ama ideal kullanımı sabah ve akşam bir tatlı ya da çorba kaşığı kadardır. Biraz daha az ya da biraz daha fazla tüketmenin olumsuz bir etkisi görülmemiştir.

Kestane Balının Faydaları
Kestane Balının Faydaları

Kestane Balı Nasıl Tüketilmeli?

Kestane balını her şekilde tüketebilirsiniz. Mesela tatlı kaşığı ile ya da çorba kaşığı ile sabah ve akşam tüketebilirsiniz. Bu miktar yetişkin bir insanın bir günde alabileceği bir miktardır.

Kestane balını bire bir ölçülerde zencefil ve zerdeçal ile karıştırıp günde bir çay kaşığı olarak kullananlar vardır. Bir çorba kaşığı Kestane balını ılık yarım bardak su ile şerbet yapıp sabah erken ve akşam yatmadan evvel kullananlar bulunmaktadır.

Kestane balını yoğurt ya da kaymak ile karıştırıp kullananlar bulunmaktadır.

Kestane balını arı sütü, polen ve propolis ile karıştırıp günde bir tatlı kaşığı dozlarla kullananlar bulunmaktadır.

Kestane Balı Nasıl Tüketilmeli?
Kestane Balı Nasıl Tüketilmeli?

Kestane Balının Zararları

Kestane balının bilinen bir zararı görülmemiştir. Ama orman gülü yani deli bal ile karışık kestane balının hasat edilip satışa sunulması durumunda kullanan kişilerde fazla kullanım durumunda tansiyon düşmesi ve solunum yavaşlaması vb. gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Orman gülü balı yani deli bal bilindiği kadarıyla zehirli bal sınıfındadır ve satışı yasaktır.

Kestane Balı Donar Mı?

Kestane balı normal durumlarda ve oda sıcaklığında donmaz. Buzdolabına kapalı kavanozda konulmuş ve aylarca donmamış ürünlerimiz oldu. Biz bu balı dondurmayı başaramadık. Muhtemelen siz de başaramayacaksınız.

Kestane balı ancak çiçek balları ile karışık hasat edilmesi durumunda donar. Donmuş kestane balı yenir mi? Evet. Yenir. Ama saf kestane balı yenmesi gerekir. Böyle bir durum ile karşılaşmanız durumunda üretici ile iletişime geçip sorunun giderilmesini isteyebilirsiniz. Yani aldığınız balı verip paranızı almak ya da yeni bir ürün istemek sizin hakkınız.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here