Kestane Balı Yararları & Faydaları ve Zararları

0
483
Kestane Balı Yararları & Faydaları ve Zararları
Kestane Balı Yararları & Faydaları ve Zararları

Kestane Balı Nasıl Üretilir?

Kestane balı üretimi için arıcılar ilkbaharda arılarını kuvvetlendirmek için yoğun çalışmalar yaparlar.

Bal üretebilecek koloniler ortalama 80.000-100.000 arılı mevcuda ulaşmak zorundadırlar ve bu arıların büyük kısmının tarlacı tabir edilen yaşta olmaları gerekmektedir.

Teknik olarak bu durumu kısaca açıklamaya çalışayım. Kestane balı ülkemizde genel olarak 01 Haziran gibi çiçeklenmekte ve yaklaşık 20-25 gün kestane çiçekleri yani püskülleri nektar verebilmektedir. Dolayısıyla arıcılar Haziran başında tarlacı yani nektar toplayabilecek arılarını kovanda azami sayıya ulaştırmak zorundadırlar.

Bunu sağlamak ise usta arıcı işidir. Yetmez, doğanın da yardımı gerekmektedir. Nasıl mı, kısaca anlatayım.

Her kovanda bir adet kraliçe arı bulunmaktadır ve kraliçe arı özellikle ilkbaharda her gün yaklaşık 2000-2500 civarında yumurta atabilmektedir. Bu rakamın altında yumurta atabilen ana arılar kolonilerini kestane balı alabilecek düzeye getirememektedirler. Bu nedenle kaliteli kraliçe arı üretimi bir önceki yıl yapılmış olmalıdır. Bu rakamda yumurtanın ağırlığı ise kraliçe arının ağırlığına eş değerde olduğu ölçülmüştür. Yani kraliçe arı her gün kendi ağırlığı kadar ağırlıkta yumurta atabilmektedir. Bu ise doğanın bir mucizesidir. Hiç bir canlı her gün kendi ağırlığı kadar ağırlıkta bir yumurta vb. atamaz. Bunun sebebi ise tam olarak bilinmese de bir arı sütü mucizesinden ve de Allah’ımızın bir hikmetidir.

Atılan her yumurta tavuk yumurtalarında olduğu gibi 21 günde doğmaktadır. Kovan içinde çeşitli görevleri 21 gün içinde yapan bu arılar 21’inci günden sonra tarlacı arı olarak nektar toplamaya, kovana su taşımaya, polen ve propolis taşımaya hazır hale gelmektedir.

İşte bu nedenle 1 Haziran tarihinden 42 gün evvel kestane balı üretmek isteyen arıcılar kolonileri tespit eder, bal üretemeyecek kolonilerin arılarından bal üretimi yapılacak kolonilere takviye yaparlar.

Ayrıca Mayıs ayının son günlerinde kestane balı üretim kolonilerinde bulunan farklı çiçeklere ait balların kestane balı ile karışmasını engellemek için bu balları ya hasat ederler, ya da zayıf kolonilere dağıtırlar.

Yani tertemiz ve balsız petekleri kolonilere dağıtırlar ve Temmuz ayının uygun tarihlerinde bal hasatlarını yaparlar. Erken hasat edilmesi durumunda kestane balının içindeki su oranı yüksek olur. Bu da balda ekşimeye, bozulmaya neden olur. Bu nedenle biz üreticiler ortalama olarak Temmuz ayının ortasında ya da sonuna doğru bal hasadı yaparız.

% 98 saflıkta kestane balı üretimi bu şekilde üretilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here