Hangi Renk Bal İyidir? Gerçek Balın Rengi Nasıl Olmalı?

0
1345
Bal nedir? Ne değildir?
Bal nedir? Ne değildir?
  • Hangi renk bal iyidir?

  • Balın rengi ile kalitesi arasında bir ilişki var mıdır?

  • Kırmızı mı? Beyaz mı? Sarı mı? Siyah mı?

Konuya önce balın kralı Kestane balı ile başlayalım.

Kestane balının asıl rengi kırmızıdır. Ama biz siyah kestane balının daha kaliteli olduğunu düşünürüz. Oysa ki durum maalesef böyle değildir. Ülkemizde genelde Haziran ayı içerisinde üretilen gerçek kestane balı kırmızı renklidir. Ama piyasada çok bilinen kestane balının rengi hafif yeşilimsi siyah olarak bilinir. Ama ışığa tutulduğunda parlak olması ve yıllarca kristalize olmaması en belirgin özelliğidir. Fotoğrafta yıllarca kristalize olmadan durabilen 2016 yılında üretilmiş bir kilogram kestane balı görülmektedir.

Ülkemizde en çok üretilen bal ayçiçeği balıdır. En kolay üretimi olan ve saf bal olan Ayçiçek balı çiçek balının en çok üretilenidir. En çok Trakya’nın verimli ovalarında üretilir. Haziran sonu ve Temmuz ayı içerisinde yoğun nektar akışı olan Ayçiçek balı Türk arıcısının en çok ve en kolay ürettiği baldır. Fotoğrafta kristalize halde ve ham halde Kestaneli Ayçiçek Balı görülmektedir. Biz maalesef Kestane üretimimizin ardından Ayçiçek bölgesine kovanlarımızı taşıdığımız için saf Ayçiçek balı üretememekteyiz.

Bizim ballarımız kestane balı karışık Ayçiçek balı olarak üretilmekte ve halkımız tarafından KARIŞIK BAL olarak adlandırılmaktadır. Yani Karışık Bal eşittir Kestaneli Ayçiçek Balı… Kahvaltılık olarak tavsiye edebileceğimiz mükemmel bir baldır. Kestane balı karışık olarak üretimi yapıldığı için oldukça geç kristalize olur. Prolin değeri 850 civarındadır. Yani oldukça kaliteli bir baldır Kestaneli Ayçiçek Balı…

Donmuş bal gerçek bal saf bal

 

Çam balı ise genelde kırmızıya çalan sarı renklidir. Ege denizini gören bölgelerde sarıçam ormanı olan yerlerde Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında üretimi yapılır. Salgı balıdır. Farklı bölgelerde üretimi yapılan çam balının Marmaris çam balı, Kemalpaşa çam balı ve Saroz çam balı gibi değişik bölgelerde üretimi yapılmakta ve her bölgenin balının farklı bir rengi, rayihası bulunmaktadır.

Nisan başı ile Mayıs ayı ortasına kadar nektar veren Kanola çiçeğinin balı ise beyaz renklidir. İçeriğinde çok yoğun polen bulundurduğundan hasat edildikten 2-3 gün içerisinde donar yani kristalize olur. Ülkemizde bu balın henüz kıymeti bilinmemektedir. Çabuk donduğu için piyasada tutunamamaktadır. Bu balı iki gün balkonda bekletin, hemen donar.

Fotoğrafta gerçek bir Kanola balı görülmektedir. Kanola balının üst kısmında bir miktar şekerli sıvı bulunur. Bunu bazı arıcı meslektaşlarımız balın özü olarak da değerlendirmektedirler.

Arıcılar tarafından genelde kırmızı renkli ballar şifalı olarak değerlendirilse de, her balın ayrı ayrı kıymeti vardır. Biz arıcılar bu balı üretip huzurunuza getirmekle mükellefiz. Siz tüketin, gerisine karışmayın. Biz bildiğimiz en iyi işi yani Arıcılık mesleğini iyi yapıyoruz. Arılarımızla doğaya da, çiftçiye de destek oluyoruz. Ülke ekonomisine de katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz. Ama mesleğimizin görülmeyen faydaları daha çoktur. Cefakar insanların mesleğidir arıcılık. Bir canlı ile ilgilenmek, ömrünün neredeyse her anını onunla birlikte geçirmek hiç kolay değildir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here