Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır? Bilinen Pratik Yöntemler

0
439
Gerçek bal nasıl anlaşılır? Bilinen Pratik Yöntemler
Gerçek bal nasıl anlaşılır? Bilinen Pratik Yöntemler

Gerçek bal nasıl anlaşılır? Bilinen Pratik Yöntemler

Bal, bal arıları tarafından üretilen mucizevi bir gıdadır.

Arıcılar tarafından arı kovanlarında üretilir.

Üretim işi genel olarak çok sayıda arı kolonisi ile nektarın yani çiçeklerin bolca bulunduğu yerlerde yapılır. Ortalama 3-4 kez arı aileleri akşam kovanlar kapatılarak kamyonlara yüklenir ve ertesi gün sabah olmadan, gün ışımadan yeni yerlerine ulaştırılır ve burada 2-3 gün içerinde yeni yerlerine alışmak suretiyle görevlerini yapmaya yani bal toplama işlemi yapmaya başlarlar.

Gerçek bal nasıl anlaşılır? Bilinen Pratik Yöntemler
Gerçek bal nasıl anlaşılır? Bilinen Pratik Yöntemler

Ortalama 25-40 gün içerisinde yoğun bal akımı sona erer ve hasat zamanı başlar. Bal sağım çadırları kurulur. Gerekli malzemeler önceden hazırlanmıştır. Bolca su da bulundurulur. Burası takdir edersiniz ki doğanın tam ortasında bir yerdir ve çalışmak son derece zordur. Balını size vermek istemeyen Arılar, üretim esnasında sağım bölgesine girmek isteyen arılar, kavurucu sıcak ve ortaya her an çıkabilecek türlü türlü olumsuzluklara her an hazır durumda olmalıdır arıcı.

Tüm bunlara geçtiğimiz yaz bir yenisi eklendi. Bir gün evvel yola çıkıldı, ekibimiz ile birlikte bir gün üretim sahasına gidildi. Akşam olmadan gerekli hazırlıklar yapıldı. Akşam erkenden yatıldı ve ertesi sabah 06.00’da kalkıldı. 06.45’te kovandan ilk çerçeve çekildi ve çalışmaya başlandı. İkinci tur çerçevelerin alınması için çalışılırken bir yakınımızın vefat haberini aldık. Hemen toparlanma sürecine başladık ve işe o gün için son verdik. Ancak akşam saatlerinde işimizi bitirebildik ve Trakya’dan Kocaeli Gölcük’teki evimize döndük. Kısa bir hazırlık sürecinden sonra yeniden yola çıkarak memleketimiz olan Karabük’ün Safranbolu ilçesine sabah 04.35 gibi yola çıktık ve görevimizi yaptık.

İki gün sonra tekrar aynı hazırlıkları yaptık ve Trakya’da bal hasadına devam ettik. Yani size anlatacağım, çok zor bir iştir Arıcılık ve insan faktörü daima önemlidir. Önce sağlık olacak bizim işte…

Gelelim hasat sonrasına. Arıcı bir yıl önceden yapmış olduğu hazırlıkların sonucunda tüm sezonun mükafatını o bir kaç gün içinde alır. Üretilen balları uygun şekilde saklar ve zamanı gelince tüketici ile buluşturur.

Şimdi bu gerçek bal nasıl anlaşılır?

Piyasada o kadar çok bal benzeri sıvı Bal adı altında satılmakta ki, siz tüketicilerimizi maalesef bu konuda koruyamıyoruz. Çünkü tamamen samimi duygularınızla bal diye bir yerlerden satın aldığınız ürünler maalesef glikoz kaynatılarak ve bal esansı ve aroması verilerek “merdiven altı” dediğimiz şekilde üretiliyor ve sizlere sunuluyor.

Gerçek bal nasıl anlaşılır? Bilinen Pratik YöntemlerGerçek bal nasıl anlaşılır? Bilinen Pratik Yöntemler
Gerçek bal nasıl anlaşılır? Bilinen Pratik Yöntemler

Gerçek bir balı ya da bal olmayan sıvıyı baldan ayırabilmek için ancak ve ancak laboratuvar analizi yapılmalıdır. Bunun haricinde yapılacak tüm testler maalesef gerçeği yansıtamaz.

Laboratuvarlarda da onlarca test yapılmaktadır. Balın bal olup olmadığı için yapılan analiz sadece tek başına bize sonuç vermez. Balın içerdiği değerler de çok önemlidir. GTH bakanlığı bu konuda bize ışık tutmaktadır. Yani balın analizinde çıkan değerler de o balın bal olup olmadığına da belirlemektedir.

Çok bilinen şekilde sizlere anlatayım.

Prolin değeri 300’ün üzerinde olmalıdır ve iyi bir balın prolini 500-1100 civarında olur.

Elektriksel iletkenliğin yüksek olması istenir.

Bal tek bitki balı ise muhakkak polen ölçümü yapılmalıdır ve içerdiği tek bitki poleni ne kadar yüksek ise o kadar kaliteli olarak değerlendirilir.

Balın nem değeri % 20’nin altında olmalıdır. Ama ideali 18-19 civarında kabul edilir.

Balın diastaz değeri 8’in üzerinde olmalıdır. Bu değer balın arı tarafından üretildiğini gösterir.

PH değeri de ölçülen hususlardan biridir.

Ayrıca en önemlisi balın glikoz, şeker, mısır şurubu vb. ile yapılıp yapılmadığını tespit eden analizler de yapılmaktadır ve en önemlisi de budur.

Ayrıca kavanoza konacak olan balın raflarda kristalize olmaması için filtreler vasıtasıyla polen süzümü yapılmaktadır. Polen süzümü, filtrelenmesi GTH Bakanlığı tarafından yasaklanmış olmasına rağmen çiçek balları raflarda kristalize olmasın diye maalesef yapılmaktadır. Bu konu biz Arıcıların da açık yarasıdır maalesef. Bizim ballar bir süre sonra doğal olarak kristalize olmakta, ama endüstriyel ürünler neredeyse hiç kristalize olmamaktadır. Adamların savunması ise şu şekildedir. Halk böyle istiyor. O zaman o halk bal yemesin, reçel yesin demezler mi adama?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here