Gerçek bal donar mı? Halk ağzıyla sorular bu soruya aynı şekilde yanıt verelim. Evet, elbette donar. Donmalıdır. Yani kristalize olmalıdır.

Çünkü balın içinde bulunan polenler canlıdır. Yaşarlar. Bize ve arılara faydalı olan kısım da işte tam da budur. Polenler daima canlıdırlar. Düzgün saklanması durumunda yıllarca değerinden hiç bir şey yitirmeden yıllarca içindeki faydalı organizmaları koruyabilirler.
Peki, ne oluyor, neler oluyor da bazı ballar donmuyor da, Arıcılarda bulunan saf yani ham bal donuyor?
Çünkü, bu ballar ısıl işleme tabi tutulmuyor.
Başka ballar ile paçal olmuyor. Yani büyük bir kazanda harmanlanmıyor.
İçine uygun görülebilecek kadar glikoz, mısır şurubu vb. katılmıyor.
Yüksek ısıya tabi tutulup ince filtreler ile polenleri iyice süzülmüyor.
Yani Arıcı dostlarınızdan alınabilecek ballar donar, donmalıdır.
Donmazsa problem vardır ve aslında büyüktür.