Çocuklarda Öksürük için Kestane Balı

2
647
Çocuklarda Öksürük için Kestane Balı
Çocuklarda Öksürük için Kestane Balı

Çocuklarda Öksürük için Kestane Balı

Yüzlerce yıldan buyana insanoğlu balın faydalı bir besin olduğunu bilir, imkanı ölçüsünde kullanır.

Güzel ülkemizin pek çok bölgesinde bulunan kestane ormanlarında arıcılar genel olarak 01 Haziran-20 Temmuz tarihleri arasında kestane balı üretimi yapabilmektedir.

Kocaeli-İznik arasında bulunan Samanlı dağları Kilometrekareye düşen kestane ağacı bakımında oldukça zengin bir yoğunluğa sahiptir. Bu bölge adeta doğal bir antibiyotik olan antioksidan değeri oldukça yüksek kestane balı üretimi için oldukça müstesna bir bölgedir.

Çeşitli ortamlarda zaman zaman yapılan araştırmalarda çocuklarımıza yatmadan önce bir çay kaşığı kestane balı vermek, hem öksürüğün yarattığı şikayetleri azaltıyor hem de daha rahat uyumalarına yardımcı olabiliyor.

Kestane balı günlük olarak sabah ve akşam birer tatlı kaşığı alınması durumunda öksürüğü azaltabilir, zamanla yok olmasını sağlayabilir. Lakin önemli bir sağlık sorunu var ise mutlaka hekime gidilmeli ve modern tıbbın gerekleri yapılmalıdır. Kestane balı kesinlikle insan sağlığına takviye bir gıda olarak alınmalıdır.

Bir yaşından küçük bebeklere kesinlikle bal önerilmezken, boğaz enfeksiyonu ve öksürüğü olan 2 ile 5 yaş arasındaki bebeklerde yatmadan önce bir kaşık bal yedirilebileceği, bunun önemli ölçüde rahatlama sağladığı ortaya çıktı.

Yapılan araştırmalarda yüksek antioksidan seviyesi olan kestane balının öksürük şurupları için bir alternatif olabileceği belirtilmektedir.

Kestane çiçeği

Kestane balının çocuklarda ve yaşlılarda düzenli olarak  kullanılması durumunda olumlu sonuçlar alınmaktadır. Özellikle sık hastalanan, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı direncinin arttığı görülmektedir.

Kestane balının bu güne dek bilinen bir yan etkisinin olmadığı gözlenmiştir.

Kestane balının üretim alanının kısıtlı olması, Haziran ayında yağmur yağması durumunda kestane çiçeklerinin bundan aşırı zarar görmesi, kestane ormanlarında arı konaklamasına uygun yerlerin kısıtlı olması, yabani hayvanların kovanlara zarar vermesi gibi oluşan bir çok olumsuzluk kestane balı üretimini olumsuz etkilemektedir.

Kısıtlı üretime ek olarak kestane balına aşırı talep oluşması neticesinde kestane balının fiyatı diğer çiçek ballarına nazaran biraz daha pahalı olmaktadır. Gene de ülkemizde genel sağlık giderlerinin her yıl biraz daha artması ve insan sağlığının paha biçilemez olması nedeniyle bir kilogram kestane balına 100-120 TL gibi bir bedel istenmesi çok görülmemelidir. Burada önemli olan başka çiçeklerle karışmamış doğal ve saf bir kestane balının temin edilebilmesi olmalıdır.

Kestane balının diğer ballardan ayıran bir özelliği vardır. Kestane balı yıllarca donmaz. Yani halk ağzıyla kristalize olmaz. Uygun saklama koşullarında yıllarca özelliğini yitirmeden ve donmadan akışkan halde bulunur.

Kestane balı koyu kırmızı bir baldır. Pek çok yerde  siyaha yakın bir renge de sahip olabilmektedir.

Kestane balı normal koşullarda cam kavanozlarda saklanmaktadır. Kavanozların ağzı daima kapalı tutulmalı ve oda sıcaklığında saklanmalıdır. Güneşe hiç bir şekilde maruz kalmamalıdır. Balın içine ıslak kaşık vb. sokulmamalıdır. Aksi halde balın ekşimesi yani fermantasyonu gerçekleşir. Bu şekilde bal özelliğini kaybeder. Ziyan olur.

2 YORUMLAR

    • Kestane balını kaşık kaşık tüketebilirsiniz. Ama değişik tarifler isterseniz, tarçın ile, zerdeçal ve zencefil ile birebir ölçülerde karıştırıp azar azar tüketebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here