Çocuklarda Kestane Balı Tüketimi & Kullanım Alanları

2
1978
Kestane Balı Öksürük İçin Nasıl Kullanılır? Öksürüğe İyi Gelir Mi?
Kestane Balı Öksürük İçin Nasıl Kullanılır? Öksürüğe İyi Gelir Mi?

Çocuklar kestane balını tüketebilirler mi?

Kestane balını nasıl kullanmalıyız?

Konu hakkında size bilgiler vermeden önce Kestane balını size anlatmalıyım. Tabii ki kendi üretimimiz olan Kocaeli Kestane Balını…

Güzel ülkemizin çeşitli bölgelerinde Kestane ormanları az ya da çok vardır ve Aydın’dan Balıkesir’e, Bursa’ya, Yalova’dan Karamürsel, Gölcük, Başiskele ve Maşukiye’ye, Adapazarı’ndan Düzce’ye, Kdz.Ereğli Zonguldak’tan Kastamonu’ya, İnebolu’ya, Bozkurt’a kadar, Giresun’dan Rize’ye, Trabzon ve Artvin’e kadar çeşitli bölgelerinde kestane balları üretilmektedir. Hemen her bölgenin arıcısı kendi üretimi olan balın çok kaliteli olduğu konusunda kendinden emindir.

Kestane balı içinde barındırdığı antioksidanlar, mineraller ve daha bilinemeyen pek çok özelliği ile eşsiz bir şifa kaynağıdır.

Özellikle solunum yolları problemlerine, astım ve bronşite, eklem sorunlarına, romatizmal enfeksiyonlara kadar pek çok sağlık probleminin giderilmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.

Kestane poleni ise bilim insanları tarafından henüz pek bilinemeyen, araştırılmayan bir besindir. Mucizevi etkileri hakkında yakın zamanda çalışmalar yapılacağını ve insanlarımızın günü gelince fellik fellik kestane poleni arayacağını düşünüyorum. Bu konudaki düşüncelerimi farklı makalelerimde anlatacağım.

Gelelim konumuza…

Kestane balı nerede üretilir? Neler içerir?

Adapazarı’ndan Artvin’e kadar olan bölgede üretilen kestane balının içerisinde bir miktar Komar çiçeği bulunur. Bu bitki orman gülü diye de adlandırılır. Bu bitki Mayıs ayı sonunda çiçeklenmekte ve çiçeklerinden nektar toplayan balarıları hemen arkasından Haziran ayında açan kestane çiçeklerinden nektar toplamakta ve genel olarak da Kestane balı olarak adlandırılmakta ve piyasaya bu şekilde sürülmektedirler.

Bu tip kestane ballarını satın alan kişilere satıcılar genellikle -Uşağum, bir kaşıktan fazla tüketme vb. uyarılarda bulunmak durumundadırlar. Özellikle delibal fazla karışmış bölgelerde üretilen kestane ballarını yanlışlıkla dahi tüketen insanların vücudunda nabız yavaşlamakta, tansiyon düşmektedir. Bu kişiler zamanında hastaneye, sağlık kuruluşuna gidebilmeleri durumunda yapılan müdahale ile kurtarılabilmektedirler. Özellikle Kastamonu civarında bu tip ballardan bolca bulunabilmektedirler.

Biz asıl uzmanlık alanımıza geri dönelim. Kocaeli Kestane balını anlatalım. Biz bu balı Yalova-Adapazarı arasında yer alan ve Türkiye’nin en verimli ve geniş kestane ormanlarına sahip olan Samanlı dağlarının Değirmendere Bal ormanları-Halıdere ve Ulaşlı kısmında kalan bölümde üretmekteyiz.

Ürettiğimiz kestane balını bir GTH kuruluşunda yaptırdığımız analizinde elde edilen sonuçlar hakkında kısa bir bilgi sunayım.

  • Fruktoz-Glukoz (g/100 g): 62,23 (En az 60 olmalı.)
  • Fruktoz-Glukoz : 1,768 (1-1,85 olmalı.)
  • Prolin : 1043 (En az 300 olmalı)
  • Diastaz sayısı : 23 (En az 8 olmalı.) (Sahte ballarda diastaz çıkmaz.)
  • Nem: 18,19 (En fazla 20 olmalı.)
  • Briks % 80,13
  • HMF : 2,22 (En fazla 40 olmalı.)
  • Elektriksel iletkenlik : 3,02 (En az 0,8 olmalı.)
  • PH: 5,3
  • Serbest Asitlik : 21 (En fazla 50 olmalı.)

Yani bizim ürünümüz budur. İlave olarak yapılan polen ölçümünde % 98 KESTANE POLENİ tespit edilmiştir. Güzel dünyamızın hangi bölgesinde bu derece yüksek Kestane Poleni ölçümü yapılan Kestane Balı üretilebilir biz bilemiyoruz. Ama çok iyi biliyoruz ki, 2016 ve 2017 yılları arasında Kocaeli ilinin Gölcük İlçesinin Değirmendere ve Halıdere beldelerinin zirve Kestane ormanlarında bu oran yakalandı. Bize göre Dünyanın en kaliteli Kestane balı Gölcük’te üretilmektedir. Daha iyisi var diye iddia eden babayiğit pardon, Kestane balı üreticisi var ise analiz raporlarını yayınlasınlar, görelim, biz de onları takdir edelim.

Şimdi ürünümüzü anlatarak konumuzdan biraz uzaklaştık ama heyecanımıza verin. Kestane balı üretimi çok zor bir üründür. Bu ürünü hem de bu derece kaliteli olarak üretince insan biraz heyecanlanıyor. Lütfen bağışlayın. Ama % 98 saflıkta bir ürünü elde etmek için neler yapılıyor? Bir bölümü meslek sırrı olarak bizde kalsın ama şu kadarını anlatayım, Kestane bal akımı öncesinde ballık kısmında bulunan tüm ballı çerçeveler ya hasat edilir, ya da bal üretilmeyecek kovanlara takviye olarak verilir. Daha önceden hazırlanmış olan tertemiz çerçeveler kovanlara verilir. Arının ormanda kestane ağacından başka bir bitkiye uçmaması için yapılacak tek bir şey vardır, o da kestane nektarından başka hiç bir nektarın olmadığı bölgeye arıyı taşımak. Yani Kocaeli Samanlı dağlarında Kestane ağaçlarından başka nektar veren pek bir bitki bulunmamaktadır. % kısma böğürtlen ve yonca, bir miktar da ıhlamur sanırım girmektedir.

Şimdi böyle mucizevi bir bitkinin nektarını çocuklara verebilir miyiz?

Bir yaşından büyük tüm çocuklara Kocaeli bölgesinde üretilebilen Kestane balı verilebilmektedir. Bu konuda henüz olumsuz bir çalışmaya rastlanılmamıştır.

Bunun ideali çok küçük çocuklara bir çay kaşığı ile başlamak, ardından bir tatlı kaşığı kadar vermek.

Olumsuz bir durum ortaya çıkması durumunda hekime müracaat etmek…

Bizden şimdilik bu kadar…

 

2 YORUMLAR

  1. Merhaba,
    Kestane balı analizinde sakkaroz (g/100g – En Fazla 5 Olmalı) değerini göremedim. Onu da ekleyebilir misiniz?
    Teşekkürler, Kolay Gelsin.

    • İyi günler Hüseyin bey.

      Yoğunluktan dolayı mesajınızı biraz geç yanıtlayabiliyorum. Kusuruma bakmayın lütfen.
      Analiz sonuçlarımızla ilgilenmeniz üretici olarak beni gerçekten mutlu etti.
      2016 ve 2017 yılı kestane balımızın analiz sonuçlarını aldık. 2018 yıllarındakileri henüz analize yollayamadık. Sanırım yollamayacağız da. Çünkü kapsamlı bir analiz raporu almak 2000-3000 TL’ye bize mal oluyor ve bunu yapmak bizim için biraz gereksiz. Çünkü biz artık ne ürettiğimizi biliyoruz.

      Gelelim sorularınızın yanıtlarına.

      Analiz raporundan doğrudan yazıyorum. Açıklamaları siz değerlendirip gerek duyarsanız bizimle de paylaşabilirsiniz. Bu arada telefon numaram:542 472 62 80

      Fruktoz, sakkaroz oranı: 61,35 (En az 60 olmalı imiş.)
      Fruktoz- glukoz oranı: 1,691 (1-1,85 olmalı imiş.)
      Prolin : 1035 (En az 300 olmalı.) (Bu orana yakın bir kestane balı bulursanız haberim olsun. Şapka çıkarır, takdir ederim.)
      Polen ölçümü : (Kestane, % 98) (% 75-80’i bulan göbek atıyor.)
      Diastaz sayısı : 33 (En az 8 olmalı imiş. Sanırım bu oran bir dünya rekoru.)
      Ayrıca balımızın elektriksel iletkenlik 3,01 , PH 4,22, Serbest asitik 22 gibi oranlara da sahip. Bunlar da ayrı ayrı bir destan bizim için. Çok şükür ki böyle bir ürünü üretebildik. Biz kendi çapımızda dünya şampiyonu bir kestane balı ürettik ve gurur doluyuz.

      Umarım sizi aydınlatabilmişizdir.

      Göğsümüzü gere gere gururla işimizi yapmaya devam ediyoruz. Saygılar sunarım. İyi günler dilerim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here