Baldaki Şeker Zararlı Mıdır?

0
194
Baldaki Şeker Zararlı Mıdır?
Baldaki Şeker Zararlı Mıdır?

Baldaki Şeker Zararlı Mıdır?

Balda şekerin zararlı olup olmadığını anlatmak için balı içeren mineraller hakkında kısa bir bilgi vermemiz yerinde olacaktır.

Balın tatlı bir sıvı olabilmesi için içinde bize tatlı gelebilecek bir takım enzimler, mineraller vb. olmalıdır öyle değil mi? Yoksa bal dediğimiz o mucizevi gıda, adeta zift gibi bir şey olur ve biz insanların asla ilgisini çekmezdi.

Balda şeker olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Laboratuvar seviyesinde yapılan araştırmalar sonucunda balın içerisinde früktoz, glukoz, sakkaroz, maltoz vb. bulunduğu, balın kalitesi hakkında bilgi alabilmemiz için ise o balın prolin değerine, arı tarafından yapılıp yapılmadığının anlaşılabilmesi için diastaz değerine, HMF’sine, PH’ına, elektriksel iletkenliğine, ilaç/antibiyotik kalıntısı olup olmadığına ilişkin araştırmalar yapılmasına, şeker verilerek arıya yaptırılıp yaptırılmadığının anlaşılabilmesi için çok özel tetkiklerin yapılmasına ihtiyaç vardır.

Balda şeker olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Balda şeker olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Yani biz tüketiciler bir kilogram balı tüketebilmek için bu yukarıda yazdığımız analizlere ek olarak daha pek çok analiz daha yapılabilmektedir. Bunu da biz tüketiciler normal koşullar altında yaptıramamaktayız. Önümüze gelen ürünü ya tüketmekte, ya da ondan vazgeçmek durumunda olmaktayız.

Bal dokunur mu?

Bu yazıdaki konumuz bala arıcı tarafından verilen şekerin insan sağlığına olumsuz bir etkisi olup olmaması ile beraber, balın içerisinde bulunan sakkaroz/fruktoz’un insan sağlığına olumsuz etkisi olup olmadığıdır. Konu hakkında bildiklerimizi anlatalım.

Arı kovanlarına bal üretim döneminde yüksek oranda şekerli su verilmesi ile şekerden bal yaptırılması olaylarına son yıllarda oldukça sık rastlamaktayız. Özellikle bazı bölgelerde nektar akımının yetersiz olduğunu değerlendiren üreticiler kovanlara arının ihtiyaç miktarından çok daha fazla şerbet olarak adlandırılabilecek şekerli su vermekte ve bu şekilde doğal olmayan bir şekilde bal !!! üretebilmektedir. Özellikle petekli bala çalışan üreticiler hem peteklerin kabartılması esnasında, hem de kabartılan peteklerin içerisinin dolması ve yeterince olgunlaşıp sırlanması için kolonilere yüksek oranda şerbet vermekte ve bu şekilde petekli bal yaptırabilmektedir. Şekerin yanında mısır şurubu olarak da adlandırılabilen glikoz, soya vb. şurupları zararlı olabilmekte midirler?

Bal dokunur mu?
Bal dokunur mu?

Peki bunların insan sağlığına bir zararı var mıdır? Sağlıklı insanlara bir zararı var mıdır?

Biz üretici olarak bu olayların hepsine karşıyız. İnsan sağlığına zarar vermeyecek temiz, sağlıklı ürünleri üretebilmenin ve onu tüketiciler ile buluşturabilmenin gayretinde olan kişileriz.

Bir bala şeker ya da glikoz verildiği ancak ve ancak ileri düzeylerde tetkikler yapabilecek laboratuvarlarda anlaşılabilmektedir. Bunu normal tüketiciler yaptıramamaktadır. Çünkü oldukça pahalı bir maliyeti bulunmaktadır.

Şeker hastası hakiki bal yiyebilir mi?

Şekerin yüksek oranda balda olmasının insan sağlığına elbette büyük zararı olabilir. Bu nedenle içine şeker ve benzeri takviyeler verilen ürünleri kullanmamalıyız.

Özellikle şeker hastalığı olan kişilerin bundan daha çok uzak durmalıdır. Piyasada bala olan güvenin azalmasına bu tip kötü üreticiler tarafından üretilen balın etkisi büyüktür.

Baldaki Şeker Zararlı Mıdır?
Baldaki Şeker Zararlı Mıdır?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here