Bal Neden Ekşir, Ekşi Bal Yenir Mi & Balın Ekşimemesi İçin Ne Yapmalı?

1
1033
Bal Ekşir Mi?
Bal Ekşir Mi?

 Balın ekşimesine üç koşul sebep olur.

1-) Birincisi balın erken hasat edilmesi buna neden olur. Normal şartlarda bal akım döneminde Balarıları doğadan topladıkları nektarı petek gözlerine koyarlar. Daha sonra gece boyunca bu nektarın suyunu uçurmak için kovan girişlerinde kanat çırparlar. Özellikle akşam saatlerinde ve gece boyunca kovan önünde toplanan ve baş kısımlarını kovanın iç kısmına doğru çevirerek saatlerce kanat çırpan arıları Arıcılar keyifle izlerler. Genel olarak o gün kovana bal girişi olduğunu düşünüp neşelenirler. O gece rahat bir uyku uyurlar.

Netice olarak kovanın ballık kısmı bal ile dolar ve Arıcı artık balı kovandan çıkarmanın hesabını yapar. Normal şartlarda ballık kısmında bulunan peteklerin 2/3 oranında sırlanmış olması bal hasadı için uygun bir durumdur. Lakin biraz daha beklenmesi balın biraz daha olgunlaşmasını sağlar ve üretilen balın nem oranını çok daha düşürür ve balın kalitesini de oldukça artırır.

Refraktometre diye bir aygıt var ve bu aygıt ile balın nem oranını ölçmek mümkündür. Balın nem oranı % 20’nin altında olması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTH) tarafından açıklanan bir orandır. Bizim tavsiyemiz % 16-18’li seviyelerde olmasıdır ve bu durum kaliteli bir balın özelliklerinden sadece birisidir.

2-) İkinci olarak uygun koşullarda saklanamayan bal ekşir. Balın konduğu tenekenin ağzının iyi kapatılamaması, bal kavanozunun kapağının hava alması, aşırı nemli bir ortamda saklanması durumunda baldaki nem oranı artar ve bir müddet sonra bal sirke haline dönüşür. Balın içinde bir takım zararlı bakteriler oluşur ve bu bakteriler baldaki faydalı mineralleri bir süre sonra yemeye başlar ve balın tadı acı hale gelir.. Bir süre sonra sirke haline gelir ve imha edilmesi gerekir. Bu şekilde ne insanlar tarafından, ne de Balarıları tarafından tüketilmesi son derece sağlığa zararlı bir durumdur.

3-) Üçüncü ekşime türü ise bala su karışması durumudur. Ortalama 26-27 kilogram gelen bir bal tenekesine bir damla dahi su karışsa o bal bir süre sonra ekşir. Bu nedenle bal tenekelerinin sadece bir kez kullanılması, ikinci kez kullanımı zorunlu ise yıkanması durumunda çok iyi kurutulması gerekir. Bu konu ile ilgili olarak eski arıcıların duyduğu çok sayıda hikayeler bulunmaktadır.

Peki, ekşimiş balı nasıl tanırız? Böyle bir durumda ne yapmalıyız?

Ekşimiş bal acımsı bir hale gelir. Bal tadından çok uzaklaşmıştır. Bazı durumlarda köpürmeler meydana gelir. İçindeki polenler artık faydalı değil, insan sağlığına zararlı bir hale gelmiştir. Ekşimiş balı mümkün ise sahibine iade etmek gerekir. Bu mümkün değil ise de imha edilmelidir.

 

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here