Bal Neden Beyaz Olur? Kristalleşen Bal Nasıl Çözülür?

0
612
Bal Neden Beyaz Olur? Kristalleşen Bal Nasıl Çözülür?

Bal Neden Beyazlaşır?

Balın rengini veren doğadaki nektarın rengidir. Yani doğadan bal arıları ne renk nektar getirirlerse, bal da o renk olur. Ülkemizde en çok üretilen balın rengi ortalama olarak kahverengiden sarıya dönük, kırmızımtırak bir renktir.

  • Meşe balı mesela, siyah olur.
  • Kestane balı, kırmızımsı siyaha dönük bir renkte olur. Siyaha çalan bir renk te olabilir.
  • Ülkemizde en çok üretilen Ayçiçek balı ise sarı renkte olur. Ama içine bir miktar kestane balı girmiş ise kıpkırmızı bir bal olur.
  • Kanola balı ise bembeyaz bir renktedir. Hasattan birkaç gün sonra kristalize olur.
  • Yayla balı açık sarı renkte olur. İstisna olarak farklı farklı çeşitleri de olabilir.
  • Geven balı hafif kırmızımsı olur.
  • Çam balı sarı renkte olur.

Yani, her balın farklı bir rengi vardır. Hemen hemen aynı bölgede ama iki farklı arılıkta üretilen balın rengi bile farklı olabilir. Hatta ve hatta, yan yana iki kovanda üretilen balın rengi bile farklı olabilir. Topladığı polenlerin renkleri çok farklı bitkilerden alındığı için farklı olabilir. Bu da gayet doğaldır.

Petek ballarına gelirsek, bu güzel ülkemizde başlı başına bir ilginç olaydır.

Bal Neden Beyaz Olur? Kristalleşen Bal Nasıl Çözülür?

Maalesef, istemeyerek söylüyorum ki, marketlerimizde satılan petek balların tamamı (dikkat edin, tamamı diyorum.) arılara takviye besin verilerek üretilmektedir. Doğadan da bir miktar nektar gelirse, bu balın rengi biraz kırmızımsı, kahverengimsi olabilmektedir. Lakin, geneli beyaz renklidir. Çünkü şekerin rengi beyazdır. Bu nedenle petek balların geneli de beyaz renkte olmaktadır.

Petek ballarının satışı esnasında üzerinde balın hangi bölgede, hangi üretici arıcı tarafından üretildiğine ilişkin bilgiler yer almalı, arıya takviye besin, neyse artık (glikoz, mısır şurubu, şeker vb.) verilerek üretildiği yazılmalıdır. Bu tabi ki bizim görüşümüzdür. Doğru olanı budur. Ama maalesef ülkemiz henüz bu olgunluğa erişememiştir.

Kristalleşen Bal Nasıl Çözülür?

Kristalleşen balın çözümü için çok farklı uygulamalar vardır. En uygunu bal ısıtma kazanlarında 40-45 derece ısıda 2-3 gün bekleterek yapılanıdır. Ev şartlarında bunu sağlamak pek mümkün olmayabilir. Her ne kadar kristalleşen balları bu şekilde tüketmeyi biz tavsiye etsek de, maalesef evlerde bu şekilde tüketimi pek kabul görmemektedir.

O halde evlerde kristalleşen balları çözmek için benmari usulü kavanozu 45 derece ısıda bir süre bekletmek tavsiye edilir. Kahvaltıdan sonra çaydanlıkta kalan ılık suda bal kavanozunu bekletmek, hatta az biraz kısık ateşte çaydanlığı bekletmek suretiyle balın kaynatılmasına izin vermeden balı çözmek mümkün olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey balın kaynamasına izin vermemektir. Yani balımız ortalama 45 derece ısıdan fazlasına maruz kalmamalı, çaydanlığın altı az ısıtıldıktan sonra kapatılmalı, gerekirse sonra biraz daha sıcak suda bekletilmeli, içine asla su girmesine izin verilmemelidir.

Balın donmaması için ne yapılır?

Balın donmaması için balı oda sıcaklığında muhafaza etsek de, balın içerisinde yer alan canlı polenlerin kendini korumaya alması nedeniyle kristalleşme yani donma olayı gerçekleşir. Balı mesela kalorifer peteğinin üzerinde saklamak tavsiye edilir. Ilık ortamda muhafaza edilen bal kolay kolay donmaz. Gene de donması durumunda bu şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. İlle de ısıtılması istenirse benmari sistemi ile 45 derece su içerisinde bir müddet bekletilmesi balın açılmasını sağlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here